2011-12-15

2004 Greenock Creek Alices

Efter några dagar som varit som en blandning av The Office, Gökboet och Full Metal Jacket ska kollegan retirera till Shanghai. Jag bjuder tillbaka med en flaska jag köpt innan jag hunnit prova på och förstå vilka viner mr Miller lyfter till skyarna. 98 friska poäng hälls i glasen.

Trots att sensmoralen borde komma i slutet, vill jag förmedla den direkt: Lita inte på bedömningar från vinkritiker innan du lärt känna deras smak.2004 Greenock Creek Alices är mörkt och svart som en blöt, svensk decembernatt. Nosen är massiv. Framförallt solbakad frukt med blåbär och björnbär i täten, med jord och rökt kött som understöd. Och en rejäl dos sötaktig vanilj. Det är sött och kladdigt och påminner lite för mycket om blåbärspaj med vaniljsås.

Det är en intensiv attack som börjar redan i näsan innan första sippen. I munnen ligger lager på lager av mörk frukt, soldränkt och utmognad till bristningsgränsen - på gränsen till övermogen (med endast något litet övertramp kanske). Blåbären och cassisen är ren och snygg, med söt likörliknande karaktär. Det är komplext; frukten mixas med blodigt kött, espresso och sötlakrits. Intensivt och långt som ett tvådagars ledningsgruppsmöte. Det finns en del alkoholsöta drag och det märks att vinet sett insidan på amerikanska fat under drygt två år, i svansen.

Så långt låter det kanske inte så illa, och det är inte så illa heller. Men, och det är ett stort men, vinet saknar struktur. Syrorna är beklagligt låga och tanninerna är i stort sett obefintliga. Det blir inte tungt och klumpigt, och frukten är snygg, men det är kladdigt och syltigt. Den elegans som nämns i Jay Millers TN på The Wine Advocate lyser med sin frånvaro. Jag skäms lite när jag jämför med vinet kollegan hade med i söndags.

Visst är en del av min kritik att det inte är min typ av vin, men att ge det 98 poäng bara på mängden av frukt, kraft och längd utan struktur och lyft, är obegripligt. Fast vad vet jag, jag jobbar ju inte på The Wine Advocate? Det gör å andra sidan inte Jay Miller heller snart.

PS. Gillar en TN från Cellartracker: Huge, over the top Aussie Shiraz that Crocodile Dundee would have loved: "that's not a wine, mate; THIS is a wine"

PPS. Koll inte in vad jag kan tänka mig i julklapp. Inte!

2 kommentarer:

  1. Nja...för priset och poängen är detta inte värt att lägga på minnet. Har druckit några flaskor av 2001 och de känns som en blandning av Barossa valley och Fonseca. Som ursäkt har jag precis sett ljuset och kommit till insikt om min och Millers skillnad i smak.

    SvaraRadera
  2. Det är så dags när han ska sluta, och sedan ett tag redan lämnat över Australien :)

    Jag har kommit till samma slutsats, men har några rester att jobba mig inenom i källaren....

    SvaraRadera