2011-06-04

2005 Produttori Montefico

Världens bästa kooperativ får stå för underhållningen när jag till slut hittar lite ledig tid, och energi, att prova vin.

Produttori del Barbaresco behöver knappast någon närmare presentation. Vimmakaren Aldo Vacca gör traditionellt stylad barbaresco till överkomliga priser. Det är ganska stora mängder som produceras, deras Normale görs i ca 200 000 flaskor per år, och riservorna runt 10 000.

Montefico är en av Produttoris nio riservor, från en vingård som bland annat delas med Roagna. Produttori valde att göra riservor 2005, men något förvånande inte i den allmänt ansett starkare årgången 2006. Det har gjort Normale från 2006 en än mer eftertraktad QPR då den innehåller 40% riservamaterial i de senare buteljeringarna. 2007s Riservor börjar nu dyka upp i Europa.


2005 Montefico öppnar starkt med en mörk gnistrande frukt i form av blåbär och hallon, med ljusare övertoner av syrliga lingon och rönnbär. De syrliga slöjorna av lingon vävs samman med blommande violer och fuktiga stenar. Under lurar en mörkare skogsmatta med tjära, mossa, tallbarr och jordiga inslag tillsammans med söta julkryddor. En komplex och mycket tilltalande sniff! Kryddorna lurar en att tro på en del rostad ek?

I munnen gör vinet en virvlande dansant entré med en direkt attack av intensiva, men lättfotade, skogsbär och nypon. Den täta fruktkärnan är ren och klar, och får sällskap av kryddor, örter och tallbarr, samt en släng jord. Välkomponerat rakt igenom, utan svackor, ända ut i den långa eftersmaken. Syrorna är bitande och backas dessutom upp av små ettriga tanniner. Good Grip skulle Clive Coates kanske beskriva det som.

Denna Riserva har en underbar förmåga att bjuda på intensiv, relativt söt, frukt samtidigt som den är graciös och lättfotad. Dessutom med bra bett i. Det ger nästan en burgundisk känsla med sin lätthet och kraft. Bourgogne with Balls, som någon annan uttryckt det. Till en bråkdel av priset. Drickbar med behållning nu, för dem med viss tannintålighet.

2 kommentarer:

 1. Ett rejält barbarescosug satte in, så pass att jag känner att det får bli någon form av PdB ikväll.

  Philipson välter ut nollfem-riservorna för 170 DKK nu. Någon som är sugen på att klyva en låda Pajè?

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Det är ett löjligt bra pris....

  You've got mail.

  /Ulrik

  SvaraRadera