2010-07-30

Ben Glaetzer Godolphin 2005

Kvällens övning i Australiensiska började illa. Jag öppnade en 2004 Yarra Yering Shiraz Underhill som jag hoppas var skadad, för om den ska smaka outspädd svartvinbärssaft på det sättet undrar jag varför jag köpte på mig så mycket Yarra Yering.

Som snabb räddning fick 2005 Godolphin by Ben Glaetzer rycka in. Back to Barossa. En blandning av 80% Shiraz från 85-åriga rankor och 20% Cab Sav. från 65-åriga rankor som spenderat 14 månader på ny ek - fransk och amerikansk. Noggranna beskrivningar på hemsidan, med detaljer om varje årgång.

Vinet har sedan 2006 bytt namn till Anaperenna, men fortsätter att prydas av samma symbol. Enligt hemsidan är det den egyptiska Ankh symbolen, men jag tycker nog Wikipedias beskrivning av den symbolen ser annorlunda ut. Fast det är kanske inte det viktigaste.


Efter att först varit stängt som en systembutik på långfredagen öppnar det efter ett tag i ivrigt snurrat glas.Kaffe, choklad och söta kryddor skvallrar om att det finns en hel del fat som fortfarande behöver absorberas. Det finns ju en hel del frukt att möta upp faten, framförallt mörka bär som blåbär, björnbär och kanske en skvätt svartvinbärslikör i mixturen. En viss parfymerad violton svävar lätt över helheten också. På totalen är det dock en doft av söt fullmogen frukt, med en hel del fat.

I munnen har vinet mycket av det mesta. Det inleder attacken med söt frukt av fullmogna svarta och röda vinbär, för att sedan fylla på med kaffe och choklad i mitten, som följer med in eftersmaken som sakta klingar av. Frukt som med hjälp av sandiga tanniner klär in hela gommen, och syror som känns integrerade i helheten och ger en del lyft. Efter hand tycker jag de svarta vinbären tar mer och mer ton av likör, och blir mer och mer framträdande. På totalen är det är dock enklare och pockar inte på lika mycket koncentration och uppmärksamhet i munnen som i näsan.

Det verkar jag fått en bättre flaska än den Mina Vinare skriver om, samtidigt som jag inte är helt förtjust i den. Det har lite väl generös och slapp frukt där jag framförallt i munnen saknar en del komplexitet, samtidigt som faten ännu är väl framträdande.Det är ett bra vin, men det träffar inte riktigt rätt i mitt preferenscentrum.


Nu ska vi snart se hur Singapores vinhandlare hanterar defekta viner i retur.

PS. Tack för iTunes, som gör att man kan köpa Robyns senaste även i Singapore.

3 kommentarer:

 1. Bättre flaska än mina vinare, han ger den 94-95p, så du ger den ännu högre?
  Det är även en annan årgång, 2006.

  SvaraRadera
 2. Nej det gör jag inte, och inte MV heller. När vi pratar 2005.

  Citat:
  Jag har provat både 2005 och 2004 Godolphin och 2005an var inget kul den enda gång jag provat vinet. Undrar faktiskt om det kan ha varit defekt? Det var fler än jag som tyckte det var tveksamt den gången. 2004an däremot är världsklass.

  SvaraRadera
 3. Kanske lite sen respons men det är ju semestertider…

  Ulrik har helt rätt beträffande 2005an. Jag har bara provat den en gång och om jag minns rätt var det för tre år sedan och då var det ingen vidare upplevelse. Ingen uppenbar defekt som kork eller liknande utan bara kantigt och avigt men framförallt en aning orent. Svårt att förklara men jag minns att vi alla på provningen tyckte att det var ett konstigt vin. Ingen gillade det. Eftersom jag då hade 2004an och dessutom fortfarande kunde köpa den fans det ingen anledning att rusa efter 2005an och inga flaskor köptes in av den årgången.

  2006an var däremot fin men även gentemot 2004an var valet enkelt.

  Beträffande 2004an så börjar den nu ändra sig en hel del och har blivit betydligt beskedligare i en mer återhållen stil och med en tydligare friskhet (syra). Fortfarande ett lysande vin men kanske inte längre världsklass ; )

  Dessutom har jag nog rent procentuellt aldrig ägt ett vin där så stor andel varit uppenbart korkskadade. Trist men sant. Ett tag var nästan varannan flaska korkad men de senaste har varit felfria. Inköpta på olika platser och i vissa fall från samma ställe men vid minst tre olika tillfällen.

  Får jag chansen att prova om 2005an så skulle jag gärna göra det.

  / MV

  SvaraRadera