2010-03-06

Omvänd.

Jag har väl inte tillhört Barrals fanclub, vilken många andra i bloggosfären verkar ha anslutit sig till. Jag får nog skicka in min ansökan jag med.

Jag har precis ägnat mig åt den tröstlösa uppgiften att försöka sortera om mina viner inför den förestående flytten. Jag skulle behöva få in ungefär dubbelt så många flaskor som det finns plats för i vinskåpet. Det är lättare att få in ett helt rugbylag i en Mini Cooper. Men jag hittar i alla fall en 2005 Léon Barral Faugères Jadis som blivit liggande av någon anledning. Med tanke på platsbristen så är den en lysande kandidat för cellarthinning. Mina tidigare erfarenheter av Barral har i och för sig inte fått mig att gå i spin precis.


Spin, vill jag nästan gå direkt när jag dragit korken. En doft som står ut som lite annorlunda, men väldigt lockande, känns redan upp genom flaskhalsen. Och den bara fortsätter när jag väl hällt upp i glas och karaff. Först äpplen,  mest röda men även en del gula, som drar åt det bokna till. Sedan en helt slakteri med järn och blod och chark. Tobak och läder fyller på efterhand. En riktigt härlig doft, och mina ganska låga förväntningar börjar spira.

I munnen är vinet framförallt läskande. Den finns en ren och exakt frukt av röda äpplen och skogsbär, men det som gör att den står ut är mineralkänslan. Det känns som ett helt stenbrott samtidigt som syrorna är riktigt läskande.Smaken påminner om bokna röda äpplen med skillnaden att de lyckats behålla fräschören och syran. Riktigt gott! Lägg till det lite blomtoner och en del salmiak i eftersmaken, och härliga sammetsfina tanniner, så är det bara att ta fram pennan och skicka in ansökningshandlingarna.

Detta är riktigt bra, och jag börjar inse att mina tidigare smakprov inte kan ha varit helt OK. Det är väl det som är problemet, man köper lite av en lott. Men när man drar vinsten, så är det värt det.

8 kommentarer:

 1. Jag tror att vi lite till mans behöver mer lagringsutrymme. Det är ju nästan lika kul att köpa vin som att dricka det.

  Vi kör ett rejält rensningsrace i källaren en gång om året. Bjuder in likasinnade och korkar upp.

  Tar en tillbaka till barndomens godispåsar. Små, små doser av olika smaker.

  Helt klart en av årets roligaste kvällar.

  ....och egentligen skulle jag bara skriva att visst funkar Barral...any day

  SvaraRadera
 2. Mitt rensningsrace skulle räcka till att dricka hela kvarteret under bordet. Plus att jag lider av young cellar syndrome, och egentligen inte bör dricka mycket av det än på några år....

  SvaraRadera
 3. Verkar vara dags för en omprovning även hemma hos oss! Vi kastade oss över en låda efter alla positiva omdömen, och blev inte helt övertygade. Tror att det är en ganska stor flaskvariation, finns några kommentarer på cellartracker som tyder på det. Efter att ha läst ditt inlägg blir man ju sugen på att ge den en ny chans!

  SvaraRadera
 4. Flaskvariation sa Bull.

  Jag hade gett upp, lite tidigt kanske efter bara ett smakprov. Men blev överraskad, så jag hoppas det gäller dig också när du tar nästa.

  Själv är det nästan så jag önskar jag hade en låda nu. Och mer lagringsutrymme.

  SvaraRadera
 5. ja att öppna dessa viner är som att spela på lotto med alla korkdefekter och flaskvariationer. Detta gör också att vinerna blir ganska dyra i längden när så stor procent inte håller måttet, ibland kan det smaka som vinet bara är dött och så öppnar man en ny flaska och då är den bra. Nja inget jag stoppar undan mer i större mängder iaf.

  SvaraRadera
 6. Jag köpte också ett par flaskor av denna sort för en tid sedan men blev väldigt besviken på innehållet. Jäst blåbärssaft har jag för mig att jag antecknade och den andra flaskan har blivit liggandes. Såhär i efterhand och med vad jag läser här så förstår jag att det var något fel på min flaska. Jag får väl testa den andra och se om den är roligare, förutsättningarna verkar ju finnas.

  SvaraRadera
 7. Per, det är lite som att skrapa trisslotter - man vet aldrig var som döljer sig.

  Men denna flaskan var en hit, tidigare inte. Så prova, och hoppas. Sedan kan man ju fundera på om man vill vara med i detta vinlotteriet vid nästa inköp

  SvaraRadera
 8. Jag provade 2006:an på restaurang för några månader sedan, och gjorde då följande not:

  Barral dominerades inledningsvis av kåda och kottar som badat i mörk frukt, och efterhand växte sig blomdofter (lilja, hävdade hustrun bestämt) allt starkare, tillsammans med cassis.

  Jag minns också att jag tyckte det kändes ungt och vann på luft. Säkert har ett år till gjort lite skillnad. Barral vann dock tämligen lätt mot den Felton Road Pinot Noir som den ställdes mot...

  SvaraRadera