2009-05-30

Poker - nyttan av notes

Förutom att dricka vin, och sälja dammsugare, så spelar jag en del poker. Det började med att jag fick stryk på i grabbgänget på golfresorna när vi spelade holdem. Jag gillar inte riktigt att vara sämst, så jag köpte böcker och började plugga. Jag började spela på nätet, och blev bättre och bättre. Till slut nog riktigt bra. Jag började spela högre nivåer och vann en del. Jag har finansierat mina viner i stort sett genom att spela poker.

En viktig del i poker är att förstå motståndaren, och hur han spelar. På nätet kan man ju ganska enkelt göra detta genom att ta anteckningar. På motståndare här hade jag anteckningen att han gillar att bluffa när motståndaren ser svag ut. Och att han bluffar med ett bet av pottens storlek.

Med denna enkla notering, så kunde jag därför spela dessa två händer såhär:
I ingen av händerna har jag en monsterhand. Mot en tigthare eller en spelare utan denna anteckning så hade jag säkert lagt mig. Men nu tjänade jag in ett par bra flaskor vin. Kan tyckas enkelt och självklart, men hade moståndaren haft samma anteckningar om att jag synade ned hans bluffar hade han sparat pengar.

$5/$10 No Limit Holdem
4 players
Converted at weaktight.com


Stacks:
CO ($1000.00)
BTN ($1871.40)
SB ($1204.45)
Hero (BB) ($1182.00)

Pre-flop: ($15, 4 players) Hero is BB

2 folds, SB bets $20, Hero calls $15

Flop: ($50, 2 players)
SB checks, Hero bets $35, SB calls $35

Turn: ($120, 2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($120, 2 players)
SB bets $120, Hero calls $120

Final Pot: $360
SB shows:
Hero shows:

Hero wins $358 ( won +$178 )
SB lost -$180

$5/$10 No Limit Holdem
4 players
Converted at weaktight.com


Stacks:
CO ($2067.40)
BTN ($934.45)
Hero (SB) ($1345.00)
BB ($905.00)

Pre-flop: ($15, 4 players) Hero is SB

1 fold, BTN bets $30, Hero calls $25, 1 fold

Flop: ($70, 2 players)
Hero checks, BTN checks

Turn: ($70, 2 players)
Hero checks, BTN bets $70, Hero calls $70

River: ($210, 2 players)
Hero checks, BTN bets $210, Hero calls $210

Final Pot: $630
BTN shows:
Hero shows:

Hero wins $628 ( won +$318 )
BTN lost -$310

2009-05-29

La Famiglia - något för Lagerbäck?

Efter en kväll på La Famiglia på Kunsgholmen ställer man sig frågan om detta är ett ställe Lars Lagerbäck skulle gilla. Något som mest lever på gamla meriter.

La Famiglia är en restaurang som har varit inne, uppenbarligen. De är beläget i lite "off-kvarter" på Alströmergatan. Det är en traditionella Italiensk-familjerestaurangskaraktär med rutiga dukar och en del större sällskap. På väggarna hänger tidningsurklipp från svunna tider: Frank Sinatra på besök, Sammy Davis jr (1989), Paulo Roberto och Cardigans - bara stora stjärnor!

Vi kommer och beställer in en Prosecco för 65 kr glaset. Vinlistan har ingen närmare bestämning av vad vi dricker. Det är en bedövande kolsyra som slår emot gommen. När den släpper känner man en hög syra som övergår i en bitter, men i alla fall kort, eftersmak. OK, detta var inte gott, men vad kan man förvänta sig för 65kr glaset.

Vinlistan är kort och koncis. Chianti, Barbera, Barolo, Brunello etc. När man förhör sig om vad som döljer sig bakom dessa något förenklade beskrivningar blir man inte mycket mer exalterad. I vilket fall så tar vi något motvilligt en Fontanafredda Barolo 2004.

En förrätt kommer in och är en helt korrekt carpaccio. God men inte exceptionell - lite väl mycket parmesan, men den kan man ju skrapa bort. Bruschettan är som en Bruschetta ska vara varken mer eller mindre. Om det är något som är mindre så är det kanterna som skvallrar om det enkla inköpta brödet (OK, jag hade inte väntat mig att det skulle vara färskt och egenbakat).

Huvudrätten kommer in. Saltimbocca med färska champinjoner fräst med persilja. Kan man bli annat än hungrig när man läser menyn? Tyvärr lever det inte upp till vad det lovar. Köttet och baconet är iofs i perfect shape, men såsen är alltför salt. Sältan dödar allt annat, inklusive den goda salvian som man annars kan hitta. Det är faktiskt inte speciellt gott. Champinjonerna är däremot väldigt goda, men det kan inte precis rädda hem att allt allting annat smakar salt.

Efter dagens lunch på jobbet hade vi en diskussion om vad som är fel med personalmatsalen. I kort har den efter bytet av entreprenör blivit usel, på gränsen till oätlig. Rekordet togs i torsdags när de acetonsmakande rivna morötterna hade gjort folk magsjuka. L tyckte att restaurangen saknade hjärta och engagemang i matlagningen. Jag tycker kanske det är lite mycket att begära av en restaurang som under en timme ska utfordra 600 personer. Men av en restaurang med La Famiglias ambitioner så kan man kräva det. Mer själ och hjärta i maten. Om man bryr sig om vad man serverar så kommer ingen söndersaltat maträtt på bordet.

Vinet då? Jag hade ganska låga förväntningar, och de infriades.

Fontanafreddan har en härlig doft av - Nebbiolo. Ja, men det är ju så, det finns säkert en massa tjära, körsbär och rosor mm, som för mig är Nebbiolo. Men i munnen så känns vinet först nästan obalanserat. Det är en väldigt hög nästan snipig syra som dominerar över en ganska tunn frukt. Det finns ganska uttorkande tanniner som känns väldigt ekiga. Ingen glädje alls.

Framemot slutet av huvudrätten har vinet blivit bättre. (dekantering är inte att tänka på, på La Famiglia). Syran känns inte lika dominant och vinet är mer balanserat, men det är fortfarande en ganska dominerande fatbehandling. Eftersmaken är väl inte världens längsta, men känns ganska pepprig och eldig. All in all så är detta inte en speciellt bra Barolo i mina ögon. Det finns dock de som har betydligt bättre intryck av den.

Så mitt besök på La Famiglia är lite av en besvikelse. Jag har varit där förr och har bättre minnen av det. Men nu är det inte vad det en gång varit. Det går inte att längre leva på att Sammy Davis jr var här för 20 år sedan.

Lagerbäck som ju tar ett vågat drag att ta ut vår 37-åriga hjälte från VM 94, delvis på gamla meriter, skulle kanske gilla stället, men jag vill ha färskare prestationer.

2009-05-27

Barça

Årets idrottshändelse blev väl inte den höjdpunkt man hoppats på. Barcelona vann välförtjänt efter en OK match.

Jag hade bjudit hem några kompisar - i traditionell fotbollsanda ville de såklart dricka öl. Jag är inte lika förtjust i detta. Detta kan bero på att jag ärvt min fars fysiska egenskaper och behöver besöka toaletten stup i kvarten. Jag gör dock min kamrater till lags och köper hem en del. För egen del dricker jag vin, och tar emot allt hån med ett leende på läpparna, helt säker på min egen sexualitet trots påhopp.

På släppet för någon månad sedan så spontanköpte jag Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese 1994. Den fick offras nu för att kontra mot kompisarnas öl och popcorn. Först kan man kanske säga att den inte gör sig helt perfekt till just popcorn.

Om man bortser från matchningen med popcorn så har den en doft av söt torkad tropisk frukt. Fram emot andra halvlek så sluter sig doften något. Den har en tydlig karaktär av söt tropisk frukt med torkad aprikos och persika. I den ganska korta eftersmaken kommer en gummi och petroleumsmak in. Högst måttliga syror som gör att restsötman är det som man lägger märke till framförallt. Jag ska vara ärlig och erkänna att jag är inget stort fan av halvsöt riesling, och kanske inte gör vinet rättvisa i min bedöming. Men jag tycker inte det är speciellt minnesvärt. Det är absolut gott, men inget jag kommer att springa benen av mig för att köpa. Jag tycker nog personligen om mer syra i mina vita viner.

Å andra sidan slapp jag dricka öl

2009-05-26

En liten värld

Världen är bra liten när man kan springa på människor man aldrig träffat.

Denna story, som egentligen bara är ett sätt att säga tack, började för någon vecka sedan. Jag är då hemma hos Nettare och dricker Pure 2004. Diskussionen kommer in på hur man kan köpa Bordeaux-primörer utan att utsätta sig för SBs brödköer. Jag får då tipset att kontakta Niklas J som ska kunna de bästa ställena att köpa på. (Man kan nästan tro att formuleringen handlar om illegala droger, men i monopolets Sverige är det vin vi pratar om).

I vilket fall drar jag i väg ett mail till Niklas, som jag såklart aldrig träffat, utan allt för stora förhoppningar.

Det tar en dag så dimper ett svarsmail upp. Ett långt svarsmail som utförligt beskriver vart jag ska vända mig, vilka alternativ som finns och hur jag hittar det mest prisvärda. Några tips på områden som var bäst just 2008 smiter med också (högra stranden klarade sig bäst). Tacksam svarar jag, vilket resulterar i ett lång mailväxling där Niklas delar med sig av sin djupa kunskap om Bordeaux och hur man kommer över detta.

I morse åkte jag med fakirflyget till Bryssel för att återvända ikväll. Med lite tid över går man givet till vinbutiken på flygplatsen. Medan jag står och fingrar på flaskorna så hör jag några prata svenska bredvid mig "nej, jag har delat upp min blogg på fyra olika - inriktade på Portugal, Tyskland...."

Jag har givetvis inte koll på hela bloggsfären i Sverige, men jag känner till en person som har just fyra olika bloggar: Niklas. Jag måste givetvis fråga, och han får något förvånad erkänna att det är han. Jag har alltså lyckats springa på Niklas i Bryssel, och dessutom identifiera honom, utan att aldrig ha träffat honom innan. Vad är oddsen, menar jag?

Det hela resulterar i att jag får ännu mer tips om vilka viner som är prisvärd nu på Bryssels flygplats. Jag undviker att köpa på mig svindyra saker som jag bjuder Fasching på för att han ska gissa att det är italienskt. Jag köper två flaskor för 15 EUR styck. 2001 Château Greysac och 2000 Château Tour Bicheau. Denna typ och prisklass av Bordeaux är svår att få tag på i Sverige.

Så denna långa post kan tyckas vardaglig och meningslös, men det är egentligen bara en ursäkt att få säga tack till Niklas. Utan att någonsin ha träffat mig tog han sig tid att komma med tips och råd. Det gjorde mig på gott humör tidigare, och jag har berättat det för folk jag känner. Men nu fick jag en möjlighet att dela med mig till min oändliga läsarkrets.

Tack Niklas!

2009-05-25

Gammalt vin

Idag har varit en produktiv dag. Jag har beställt gardiner två år efter att jag flyttade in. Beställt viner ur beställningssortimentet. Sprungit 11km. Handlat öl till mina blivande gäster under CL-finalen. Handlat mjölk. Och så har jag på toppen av detta jobbat en hel del också.

Nu kan ni med rätta tycka att detta är nonsensinformation och trivialiteter. Jag kan inte annat än hålla med, men efter att ha läst mer etablerade bloggare blogga om meningslöst strunt så har jag förstått att man inte ska ha något som helst filter på vad man skriver om i sin blogg.

På en helt annan not, så vill man ju gärna dricka gammalt vin. Det låter ju onekligen fint med en Château Latour 1961, men det är inte så högt jag siktar. Mitt problem heter Young Cellar Syndrome. Jag har inte köpt vin speciellt länge, och snittvinet är från 2004 i min överfulla vinkyl. Det är inte så mycket att göra åt, så istället får jag i väntans tider dricka yngre viner.

Nu öppnade jag för två dagar sedan en Spinetta Langhe Nebbioli 2006. Minnesbilderna kan vara lite suddiga pga den extrema fokusen vi hade på poker. Men nu är det dags att plocka upp vinet igen efter att det stått lätt vakumat (?) i två dagar. Det är fascinerande vad som händer med vin under lite tid. Vinet är förstås fortfarande väldigt ungt, med en blåröd färg. Men från att ha varit ganska slutet och "endast" haft en doft av frusna jordgubbar luktar det nu - Nebbiolo. Jag har återigen svårt att ta ut vad delarna är, men det är en speciell doft som av rosblad kombinerade med en del ljus frukt. Viss tjära kanske. Smaken var tidigare klart dominerad av syror och nästan snipig, men efter två dagar har den öppnat sig. Det finns fortfarande höga syror, men det har fått sällskap av en frukt som inte alls fanns lika tydlig vid öppnandet. Jag hittar doftens rosblad även i smaken men också jordgubbar och en del mörka bär. Tanninerna har mildrats lite efter två dagar, men är fortfarande markanta. Sammanfattningsvis så har vinet blivit mycket godare, även om jag nog ska låta resterande flaskor ligga ett tag till.

Jag hade en liknande upplevelse med Correggias Roero som Finare Vinare skrev om nyligen. Den var väldigt snipig dag ett, men dag 2-3 så blev den klart mycket mer drickvänligare. Är det något som gäller för ung Nebbiolo?

Slutsaten bli nog i varje fall att dagsgammalt vin kan vara ett lyft. Dagsgammalt är också gammalt?

Och i morgon är det fakiren till Bryssel.

2009-05-24

Mångdimensionell idioti

Det har blivit en regelbundet återkommande event. Poker och vin tillsammans med Fasching. Men det slår ju en hur fullkomligt idiotisk det är.

1) Fasching är totalt obildbar när det gäller poker. Jag vet ingen person (jo, en!) som lägger så mycket tid på poker utan att bli bättre. Vi pratar openlimp på knappen. Ja ni som kan poker förstår att det är enklare att inte bara lära en gammal hund sitta utan även att spela poker bättre än Fasching.

2) Fasching påstår även att han är duktig på vin, och var nära klara 3-betyget på Munskänkarna för ett antal år sedan. Men han har placerat Paul Sauer i Medoc, Paulliac i Veneto. Jag tror han är en bluff där han försöker lura mig att hela tiden bjuda honom på fina viner för att kunna skratta åt hans missar. Dyr idioti.

3) Kombinationen av vin i hyfsade mängder och poker är inte alltid ultimat för det ekonomiska resultatet.

Så slutsatsen är att jag återkommande är en flerdimensionell idiot, men trevligt är det.

Jag börjar med att blint bjuda på en 99 Chateau Pichon-Longueville Baron.
Vinet har först en fantastisk doft av mörka bär, stall, läder och ceder. Fasching säger Italien. Under kvällen så sluter sig vinet för att sedan öppna upp igen. I den senare fasen finns det en tydlig ton av tobak, och någon sötma - som bränt socker nästan.
I munnen är det en slank känsla där ceder och fattoner kombineras med en mörk frukt. Det är fortfarande höga nästan läskande syror. Det är ett moget och bra vin som jag undrar om det vinner på att lagras längre (jag hade bara en flaska så det kommer jag aldrig få reda på i alla fall) Om man ska klaga på något är det kanske kraften. Jag förväntar mig nästan mer kraft i en så pass bra Bordeaux. Det är dock ett väldigt gott vin! (som tur är har jag glömt bort hur mycket jag betalade för det på Bryssels flygplats för några månader sedan)

Sedan kommer en dagsgammal 2001 Luigi Voghera Barbaresco. Det har stått i kylen och inte blivit riktigt varmt ännu så gårdagens övertydliga toner av parfym/rosor är inte lika framträdande förrän efter ett tag. Det finns dock en hel del läder och choklad i doften. I munnen är det ordentligt strävt med nästan uttorkande tanniner. Det finns dock en härlig bra körsbärs och vinbärsfrukt som håller uppe det. Ett väldigt gott vin till mat - synd vi redan ätit upp allt. Sista flaskan tyvärr, men en klart prisvärd Barbaresco som jag tror jag betalade 200 kr för. Jag lindrade pinsamheten och lät inte Fasching prova det blint.

Men nu måste vi dricka ett fynd. 2004 Christine har en tydlig cabernet doft av cassis och blyertspenna. Det luktar så gott så man knappt vill dricka det - bara lukta, men det gör vi till slut och då får vi en smak som håller vad doften lovar. Utan att gå in på för mycket detaljer - vi spelade ju poker - så är det ett ett fynd för de 150 kr det kostade då det släpptes och snabbt tog slut.

För att sedan öka på kreativiteten och våga bluffa vid rätt tillfälle så måste vi testa ett annat vin. Spinettas Langhe Nebbiolo 2006 köpte jag när det släpptes. Jag provade det senare på Munskänkarnas nyhetsprovning och tyckte det var alldeles för snipigt och kärvt och inte alls vad jag förväntat mig. Men nu var ett bra tillfälle att prova igen. Jag tror det var gott. I vilket fall blev det godare när det fått vara öppet i luften ett tag. I början luktade det bara jordgubbar. Frusna jordgubbar som man precis börjat tina. Det fick oss i vilket fall att spela lysande poker. Vi försökte bluffa bort topp set - utan att lyckas.

Well, det var en kanontrevlig kväll, och pokern gick faktiskt OK. Och det finns uppenbarligen större dårar än vi på pokerborden en lördagskväll.

Trevande start med mastondontprovning

Jag börjar lite försiktigt att se om jag kan skriva om vin. Jag har varit vinintresserad under några år, med ett eskalerade intresse på sistone.

Vi får se vad som händer med bloggen.

Men det känns som att denna länken är en bra start på en blogg om vin? Och frågan är när jag har något mer intressant att skriva om vin än det.

Här kan du läsa om bra miljövänliga vitvaror.